Dispecerat: 0335 408 707 / 0335 408 708  Fax: 0235 416 111
 Telefonul cetateanului: 0770 109 545
 Email: office@politialocalabarlad.ro 

  FURTURI DEȘEURI RECICLABILE ȘI ATELAJE INDISPONIBILIZATE TEMPORAR

  Poliția Locală Bârlad a fost sesizată de operatorul autorizat pentru realizarea serviciului de salubrizare în municipiul Bârlad, cu privire la faptul că mai multe persoane preiau în mod constant deșeuri reciclabile de la punctele de colectare a deșeurilor menajere, provenite din gospodării/locuințe, folosind în acest scop vehicule cu tracțiune animală. Sesizările au avut la bază prevederile art. 2, punctul 10 din Legea  nr. 101 din 25 aprilie 2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor – republicată, conform căruia ”preluarea deşeurilor din recipientele şi/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în aria de delegare respectivă constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii”.

            În urma verificărilor efectuate și ca urmare a vizualizării imaginilor surprinse de sistemul de supraveghere video instalat în municipiul nostru, s-a constatat că sesizările se confirmă.

            Totodată, rezultă că pentru săvârșirea faptelor sesizate au fost încălcate și prevederile Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 171/2020 privind reglementarea circulației vehiculelor cu tracțiune animală pe domeniul public și privat al municipiului Bârlad.

             În anul 2020 și 2021 au fost realizate instruiri cu majoritatea deținătorilor de atelaje, cărora li s-au adresat recomandări  în scopul prevenirii de evenimente rutiere, păstrarea curățeniei pe străzile pe care se deplasează, respectarea normelor de conviețuire socială. Aceste măsuri  urmăreau și eliminarea disconfortului produs  populației ori administratorilor de societăți comerciale, ca urmare a staționării atelajelor în fața imobilelor cu destinație de locuințe sau magazine ori pe digul de protecție a pârâului ”Valea Seacă”.

              În ziua de 30.03.2022, o patrulă mobilă din cadrul Compartimentului Protecția Mediului a surprins un bărbat și o femeie care preluau deșeuri reciclabile de la punctele destinate colectării deșeurilor menajere. Cei doi foloseau un vehicul tractat de o cabalină. Întrucât nu se respectau prevederile Legii nr. 101/2006 și HCLM nr. 171/2020, s-a procedat la identificarea persoanelor și conducerea acestora la sediul poliției locale.

              Cele două persoane au mai fost depistate în diferite împrejurări ca urmare a încălcării prevederilor actelor normative care reglementează regulile de conviețuire socială ori a hotărârilor consiliului local, referitoare la păstrarea igienei urbane, protejarea mediului sau circulația cu atelajul hipo pe străzile principale ale localității. În evidențele instituției, bărbatul figurează cu 64 sancțiuni contravenționale în cuantum de 23 030 lei.

           Deoarece a încălcat repetat prevederile Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 171/2020 privind reglementarea circulației vehiculelor cu tracțiune animală pe domeniul public și privat al municipiului Bârlad, a fost aplicată o altă sancțiune contravențională și s-a dispus și indisponibilizarea temporară a vehiculului și animalului folosit pentru tracțiune.

            În ziua de 31.03.2022 a mai fost depistat un bărbat care a sustras deșeuri reciclabile de la punctele de colectare a deșeurilor menajere, provenite din gospodării/locuințe, folosind în acest scop un vehicul cu tracțiune animală. Și acesta a fost sancționat conform actului normativ enunțat mai sus, fiind dispusă  indisponibilizarea temporară a vehiculului și animalului folosit pentru tracțiune.

            Ambii contravenienți au făcut dovada plății amenzii și au recuperat atelajele.

            Documentele întocmite ca urmare a constatării faptelor  prevăzute în art. 2, punctul 10 din Legea  nr. 101/ 2006, vor fi înaintate organelor de urmărire penală pentru cercetări și pronunțarea soluției legale.

            POLIȚIA LOCALĂ BÂRLAD  solicită încă o data deținătorilor de atelaje să respecte recomandările făcute pentru a nu determina producerea de evenimente rutiere, a nu perturba ordinea și liniștea publică și a nu murdări ori distruge bunuri care aparțin  domeniului public. 

                

   

   

   

   

   

  Situaţii de urgenţă

  Pentru situatii de urgenta apelati la nr. de telefon: 
  0770 109 545
  Pentru sesizari online click aici

  Statistică trafic

  Astăzi48
  Ieri108
  Săptămana526
  Lună1512
  Total75130
  24-05-18
  Politia Locala BarladWebMail Politia Locala Barlad