Dispecerat: 0335 408 707 / 0335 408 708  Fax: 0235 416 111
 Telefonul cetateanului: 0770 109 545
 Email: office@politialocalabarlad.ro 

  Atitudine sfidătoare

   
  Ca urmare a lucrărilor de refacere și modernizare a străzilor Paloda și Ioan Popescu, în cadrul Proiectului privind Mobilitatea Urbană, începând cu data de 20 iunie 2023 au fost luate măsuri de restricționare a traficului rutier pe cele două străzi.
  Pentru a stabili trasee de deplasare și a asigura tranzitarea municipiului nostru de către conducătorii autovehiculelor de tonaj greu au fost realizate mai multe întâlniri între reprezentanții administrației publice locale și Biroului rutier al Poliției municipiului Bârlad, la care au participat și reprezentanții societății de construcții. În urma dezbaterilor realizate s-a concluzionat că autovehiculele de tonaj greu vor circula pe strada Republicii, în ambele sensuri, de la intrarea în Bârlad dinspre sud și până la intersecția străzilor Republicii cu Marcel Guguianu.
  În scopul prevenirii evenimentelor rutiere, în care ar putea fi implicați conducătorii auto ori pietonii, poliția locală a primit misiunea de a dirija traficul rutier în principalele intersecții, în special în acele intervale de timp în care se înregistrează valori ridicate ale circulației autovehiculelor. Această misiune este prevăzută, de altfel, în Legea nr. 155/2010 a poliției locale, la art. 7, litera a:
  ”În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală asigură fluenţa circulaţiei pe drumurile publice din raza teritorială de competenţă, având dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducătorilor de autovehicul exclusiv pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de prezenta lege în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”
  În cele trei săptămâni, polițiștii locali au fost zilnic în stradă, confruntându-se atât cu temperaturi ridicate ori ploaie torențială, dar și cu neatenția unor pietoni angajați în traversarea străzilor fără a se asigura corespunzător, precum și cu comportamentul irascibil al unor șoferi grăbiți. Din fericire numărul acestora este mic în comparație cu numărul cetățenilor (conducători auto și pietoni) care au apreciat implicarea poliției locale pentru a nu se comite incidente rutiere și care i-au răsplătit pe agenții aflați în stradă cu apă și băuturi răcoritoare. Acestora și celor care au manifestat un comportament civilizat le adresăm sincere mulțumiri.
  În ziua de 18 iulie 2023, ora 13.40, la intersecția străzilor Republicii – Constantin Hamangiu și Marcel Guguianu, trei polițiști locali executau misiunea de dirijare a circulației. Unul dintre aceștia lua măsuri pentru ca pietonii să traverseze în siguranță strada Republicii, dinspre Banca Comercială către Hotel ”Premier” și invers, în timp ce ceilalți asigurau traversarea autoturismelor și autocamioanelor de tonaj greu de pe strada Marcel Guguianu către strada Constantin Hamangiu ori Republicii.
  În timp ce pietonii erau angajați în traversare, soferul unei autoutilitare nu a respectat semnalul polițistului local de a opri și de a acorda prioritate de trecere acestora, i-a adresat injurii și cuvinte jignitoare și s-a deplasat către intersecție. De această dată alt polițist local i-a solicitat să oprească și să acorde prioritate autovehiculelor care se deplasau dinspre strada Marcel Guguianu. Conducătorul auto a continuat cu injuriile și amenințările și a refuzat să prezinte documentele de identitate și să elibereze intersecția. Mai mult de atât, cu partea din față a autoutilitarei l-a împins pe polițistul local aflat în timpul serviciului, afirmând că dacă nu ar fi purtat uniforma de serviciu ar fi arătat ce este capabil să facă.
  Observând comportamentul conducătorului auto, au intervenit ceilalți doi polițiști locali, care și-au declinat calitatea și au cerut, la rândul lor, actele de identitate, atenționându-l că vor folosi forța pentru a lua măsurile legale. Ca urmare a agresivității verbale și fizice manifestate de conducătorul auto, polițiștii locali au procedat la imobilizarea și încătușarea agresorului. In conformitate cu prevederile Legii 155/2010 a poliției locale, art. 20, litera f), ”în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are dreptul să folosească forţa, în condiţiile legii, proporţional cu starea de fapt care justifică utilizarea acesteia, în cazul nerespectării dispoziţiilor pe care le-a dat în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
  În timpul intervenției a ajuns la locul evenimentului o autospecială a poliției naționale. Polițiștii locali au beneficiat de sprijinul unui agent de poliție, care a condus pe cel imobilizat cu autospeciala la sediul Poliției municipiului Bârlad, în vederea identificării.

  C.E.S., de 50 de ani, a fost sancționat cu amendă în baza Legii nr. 61/1991 pentru refuzul de a prezenta datele de identificare la solicitarea justificată a polițiștilor locali cât și pentru adresarea de cuvinte și expresii jignitoare. A fost sancționat cu amendă în baza HCL nr. 22/2002 pentru nerespectarea indicațiilor polițiștilor locali. De asemenea, va fi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad pentru a fi efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, prevăzută de art. 257 Cod penal.

  Situaţii de urgenţă

  Pentru situatii de urgenta apelati la nr. de telefon: 
  0770 109 545
  Pentru sesizari online click aici

  Statistică trafic

  Astăzi6
  Ieri90
  Săptămana185
  Lună1670
  Total67886
  24-02-21
  Politia Locala BarladWebMail Politia Locala Barlad